Dunia makanan amat berharga bagi semua insan di alam ini dengan itu hargailah makanan ketika ini maka lahirlah"Dunia Inspirasi Makanan Nusantara". Disini juga ada beberapa coretan tentang resepi, restoran, tempat percutian dan sebagainya dimana semuanya ada kaitan dengan makanan yang boleh menjadi panduan bagi anda semua ..........

"Sila Klik Disini"

Pengikut Saya (Followers)

Sunday, December 12, 2010

Ketam Masak Lemak Cili Api Ala Mamak

........ ketam masak lemak cili api ala mamak .........



...... assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca blog khai yang setia ....... hari khai nak kongsi satu lagi resepi untuk makan tengahari di hujung minggu ni ...... resepi nyer mudah je ..... ketam masak lemak cili api ala mamak ...... ok sebab ape khai nama dier alam mamak sebab semua bahan utama nyer digoreng dahulu baru dimasukkan didalam makan ini ...... jadik jangan kita berbual panjang ...... ape lagi ambil kertas ..... jom salin resepi dier kat bawah ni ok ........


Bahan2nyer:

2 ekor ketam sederhana besar (dibersihkan dan dipotong mengikut citarasa sendiri)
10 batang kacang bungcis (dibersihkan dan dipotong pendek2)
15 biji cili padi (ditumbuk)
2 batang serai (dititik)
2 cawan santan pekat
sedikit garam dan serbuk perasa
sedikit minyak untuk menumis


Bahan2 yang dihiris halus:

3 ulas bawang merah
5 ulas bawang puteh
1 inci halia


Cara2nyer:

Masukkan ketam, santan, cili padi, garam dan serbuk perasa kedalam periuk dan letakkan diatas dapur.
Masakkan bahan2 tadi sehingga mendidih dengan api dapur yang sederhana besar. Setelah itu masukkan kacang bungcis.
Sementara tu panaskan kuali dan masukkan minyak. Tumiskan semua bahan2 yang dihiriskan serta serai sehingga garing.
Setelah bahan2 garing seterusnya masukkan bahan2 tumis tersebut kedalam periuk masak lemak ketam tadi. Tutupkan api dan boleh lah dihidangkan.
Selamat mencuba ........


No comments:

Post a Comment