Ikan nyuk-nyuk goreng sambal ringkas
Bahan2nya:
1 ekor ikan nyuk-nyuk
(ape ikan pun boleh, siang dan bersihkan serta potong ikut suka seterusnya gaul sedikit garam dan kunyit sehingga rata)
2 sudu besar cili sos
sedikit garam
sedikit serbuk perasa
sedikit gula
minyak masak untuk mengoreng dan menumis
Bahan2 untuk dikisar halus
10 tangkai cili kering (kalau tak pedas boleh tambah ikut rasa)
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang puteh
1/2 inci halia
1 batang serai
Cara2nya:
Pijarkan minyak. Goreng ikan tadi hingga garing. Angkat dan toskan minyaknya.
Keluarkan minyak sedikit dan tumis bahan yang dikisar tadi sehingga garing. Setelah garing masukkan garam, gula, serbuk perasa serta sos cili. Masak lagi dalam masa lebih kurang 10 minit.
Setelah semuanya sebati dan garing padamkan api. Tuangkan sambal tadi atas ikan dan bolehlah dihidangkan.
Bendi rebus bersambal
Bahan2nya:
15 biji bendi yang sederhana panjang
(rebus 5 minit dan keluarkan dan masuk dalam air sejuk supaya ia nampak masih lagi hijau dan boleh lah diletakkan didalam pinggan hidang..... ikut stail CMG ......)
sedikit garam
sedikit serbuk perasa
sedikit minyak masak untuk menumis
Bahan2 yang ditumbuk kasar
5 biji cili merah
3 ulas bawang merah
1/2 cawan ikan bilis
Cara2nya:
Pijarkan minyak.
Tumniskan bahan2 yang ditumbuk kasar tadi sehingga garing. Setelah garing masukkan garam dan serbuk perasa. Gaul lagi dan padamkan api. Angkat dan curahlah atas bendi yang direbus tadi dan bolehlah dihidangkan. Selamat mencuba......
Keluarkan minyak sedikit dan tumis bahan yang dikisar tadi sehingga garing. Setelah garing masukkan garam, gula, serbuk perasa serta sos cili. Masak lagi dalam masa lebih kurang 10 minit.
Setelah semuanya sebati dan garing padamkan api. Tuangkan sambal tadi atas ikan dan bolehlah dihidangkan.
Bendi rebus bersambal
Bahan2nya:
15 biji bendi yang sederhana panjang
(rebus 5 minit dan keluarkan dan masuk dalam air sejuk supaya ia nampak masih lagi hijau dan boleh lah diletakkan didalam pinggan hidang..... ikut stail CMG ......)
sedikit garam
sedikit serbuk perasa
sedikit minyak masak untuk menumis
Bahan2 yang ditumbuk kasar
5 biji cili merah
3 ulas bawang merah
1/2 cawan ikan bilis
Cara2nya:
Pijarkan minyak.
Tumniskan bahan2 yang ditumbuk kasar tadi sehingga garing. Setelah garing masukkan garam dan serbuk perasa. Gaul lagi dan padamkan api. Angkat dan curahlah atas bendi yang direbus tadi dan bolehlah dihidangkan. Selamat mencuba......
No comments:
Post a Comment