Dunia makanan amat berharga bagi semua insan di alam ini dengan itu hargailah makanan ketika ini maka lahirlah"Dunia Inspirasi Makanan Nusantara". Disini juga ada beberapa coretan tentang resepi, restoran, tempat percutian dan sebagainya dimana semuanya ada kaitan dengan makanan yang boleh menjadi panduan bagi anda semua ..........

"Sila Klik Disini"

Pengikut Saya (Followers)

Tuesday, July 13, 2010

Carrot Cake (Birthday)

Carrot Cake (Birthday)


Carrot Cake (Birthday)




Assalamualaikum dan salam sejahtera semua ...... hari Selasa, baru masuk kerja ....semalam cuti sebab ada tempahan kek karot untuk housemate nyer member order dalam 2 biji la .... jadi gambar dier tak ambik la ...... tapi pic kat atas ni lak Carrot Cake Birthday anak officemate aku .... anak si Azizah Mat Riffin tu .... yang ke7 tahun ..... no 7 dier lilin tapi aku tak letak sekali suruh si Zizah letak sendiri .... dia tempah Jumaat minggu lepas .... so ni lah hasil nyer ok ....

Monday, July 5, 2010

Kek Karot (Hantaran Pertunangan)

Kek Karot (Hantaran Pertunangan)
(Pandangan Dari Atas)


Kek Karot (Hantaran Pertunangan)



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua di pagi Isnin ni sebab pagi ni lah yang ramai nyer susah nak bangun pagi ye tak ...... tapi tak pe ....biasa lah ...ape kata kita buat lah senam2 sikit pas solat subuh tu mesti rasa selesa nak gi keje tu ..... pas tu kena lak kopi panas dan biskut kering lak sebelom gi keje tu ...tul tak .... mesti terangkat gak kan .... ni nak lah kongsilah Kek Karot yang aku buat untuk hantaran pertunangan .... mula2 tu aku ingat tak kena gak nak wat hantaran tapi bila dah jadik tu cantik gak ..... kalau sesiapa nak resepi dier ambik lah kat resepi kek karot dan "klik disini" .... ok lah tu je .......

Thursday, July 1, 2010

Ketam masak Berempah

Ketam masak Berempah

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua yang sedang melihat blog saya ni la ye ...... disini ari ni saya nak kongsi la satu masakan yang mudah dan senang nak dimasak .... tapi itu lah dier almaklum lah ye ketam ni mahal sikit dan nak dapat ketam yang padat isinyer kenalah tunggu ...... ape orang tua2 kata masa bulan penuh baru lah isi ketam pun penuh ....... jadik hari Ahad ari tu dok tengah gi pasar pikir2 apa nak masak nampak lah si ketam bunga ni kat satu abg jual ikan tu.....banyak lak tu ketam dier masa tu jadik ape lagi saya ambik lah 2 ekor ...... sebab ketam tu besar 2 ekor pun tu pun dah sekilo jadik ape lagi kepingin gak ketam sebab lama tak makan rembat je lah ..... maka disini gak saya nak kongsi lah satu resepi iaitu Ketam masak Berempah ...... resepi ni saya dapat dari kakak housemate saya kat Johor (dah arwah kakak dier tu ....al-fatihah) ...... disebabkan rasa nye sedap saya kongsi bersama2 anda semua dan cube lah ye ........



Bahan2nya:
1 kg ketam bunga (anggaran 2 ekor dan bersih serta potong ikut citarasa masing2)


Bahan2 untuk dikisar halus:
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 batang serai
10 biji cili kering


Bahan2 penumis:
1 inci kulit kayu manis
4 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
1 dahan kecil daun kari
1 paket rempah kari ikan FAIZA (ala jenama lain pun boleh)
(dibancuh dengan 1 cawan air)

Bahan2 perasa:
1 1/2 cawan santan pekat
1 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk perasa
1/2 sudu teh gula
3 sudu besar air asam jawa
1/2 cawan minyak (untuk menumis)

Bahan2 hiasan:
1 biji buah tomato (dibelah 6)
sedikit daun kari (untuk ditabur diatas masakan)

Cara2 memasaknya:

  • Panaskan periuk dan masukkan minyak. Setelah minyak panas masukkan daun kari, bunga cengkih, kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga dan biarkan seketika. Kemudian tumiskan bahan yang dikisar tadi sehingga garing.
  • Setelah garing masukkan rempah kari, garam dan serbuk perasa. Masaklah dalam anggaran 5 minit atau sehingga rempah itu terbit minyak.
  • Bila rempah tadi sudah terbit minyak, masukkan ketam tadi dan dan gaullah dengan bahan rempah tadi. Biarkan selama 5 minit lagi.
  • Masukkan pula santan, gula dan air asam jawa. Masak lagi dan biarkan ia mendidih seketika.
  • Setelah mendidih masukkan buah tomato dan biarkan dia pekat sedikit tapi kalau ada yang suka berkuah biarkan dia berkuah. Tutup api dapur.
  • Bolehlah dihidangkan didalam mangkuk dan taburkan sedikit daun kari diatasnya sebagai hiasan.
  • SELAMAT MENCUBA ......